6 октомври 2011 г.

Свинско филе със сос от нар - Пепи Стоева гостува на Кулинарен еликсир



Скъпи приятели,
както вече знаете,за мен е специален ден,когато имам гост в моето местенце.
А днес съм поканила не кой да е,а стожерът на всички кулинарни блогъри - Пепи Стоева.
Вярвам ще се съгласите с това мое определение,защото Пепи и като кулинар, и като блогър е със стаж,опит и познания,които не само нямат нужда от предварително представяне-те са всеизвестни,а и защото всеки един от нас е почерпил вдъхновение и безброй идеи от огромното изобилие от рецепти,които изпълват страниците на нейното кътче - "Храна за мой'те канибали".
Първата,която аз опитах,беше преди две години,в началото на моето кулинарно вдъхновение,което ме подтикна да търся и предлагам на масата у нас нещо по-различно от традиционните за всеки български дом гозби.
Та питам един ден тук в отчетната някой да даде изпитана рецепта за пържен свински дроб,но да бъде крехък и сочен,а не сух като каиш.
Първа на прошението ми се отзова Пепи :)  с предложение за нейния божествен дроб с чесън и лимон.
Притових го стриктно по нейните указания,седнахме да вечеряме и познайте......такава дива лакомия ме обзе ,че не можех да спра.
Облизахме си пръстите,дето има една приказка!!
Тооооолкова вкусен беше станал,та чак ми призля от преяждане,честно ви казвам :)).

Оттогава насам съм опитвала много нейни рецепти-всички до една страхотни!
Че е невероятен кулинар знам,убедили сте се всички и с право!
Но освен всичко това у мен през годините винаги се е таяла възхита от енергията,с която успява на всички фронтове-да е на работа,да върти домакинството у дома,да готви завиден брой ястия едно след друго /най-вече за Ники /,да подготвя зимнини от всякакъв вид,да следи блоговете ни,да пише коментари,да следи отчетните в два форума ,да модераторства и бог знае още колко други занимания!
Пепи,как успяваш с всичко това и до ден днешен  ми е загадка?
Смея да твърдя,че сме си писали много,доста се сбилихме и опознахме,и въпреки това продължавам да се дивя и възхищавам ежедневно!

Приятели,много се радвам,че имам толкова близък приятел в лицето на Пепи Стоева и че тя прие радушно поканата ми!
Насладете се на един уникален шедьовър от  онази част на кулинарията,която тя владее до съвършенство!!!!



Много е приятно да получиш покана за гостуване в приятелски блог. В блогосферата  се оформи и разви идеята с приятелските награди, както и тази, за гостуването в друг блог. А когато той е и приятелски - удоволствието е огромно.
Всъщност след няколко часа първоначалната усмихната физиономия  от получената покана  се променя на замислена, а след няколко дни - вече на угрижена.
Поне при мен нещата се стекоха така, когато получих поканата от Роси.  

Човек, към когото изпитвам  искрена симпатия и с която ме свързва не само общото хоби, а и някои ...... семейни прилики .
"Добре де, а с какво ще гостувам?" ........... размисъл няколко дни  и накрая решавам да го направя така, както мога най-добре - с едно голямо парче месо. Поне вкуса му мога да оценя и горещо да препоръчам.   Както и да пробвам новата "подправка", с която се сдобих това лято и чаках удобен момент да опитам......през есента.
И не на последно място да го поднеса в маковите чинии, с които ти показа, че си запомнила моя случайна, отдавнашна реплика  за едни макове на едно място и много, много приятно ме изненада, когато ги получих от куриерската служба.

С голяма благодарност към теб, Роси  и с пожелания за пълна с хубави емоции и щастливи мигове есен! 






Свинско филе със  сос от нар


За 4 порции са ни необходими:

2 парчета  свинско филе  по около 700-800 гр.
около 150 гр. дребни моркови и 1 глава чесън

За мариноване:

50 мл. соев сос
70-80 мл сос от нар ( в БГ има много гръцки или турски магазини, в които може да се намери, освен някои вериги големи хипермаркети)
1 ч.л. мед
50-60мл. червено вино
сол на вкус

десетина листа салвия

още 50-60 мл. вода, черен/шарен пипер и 1 с.л. царевично нишесте.

Приготвяне:

* Всички продукти за мариноването  се  поставят в бурканче с винт,  затваря добре и разклаща хубаво, да се смесят.
* Парчетата  филе се почистват от много тлъстото по тях  и шпиковат с  морковите и почистените скилидки чесън.
* Поставят се в плик за печене (аз ползвам два един в друг,  двойно подсигуряване :)) , сипва се смесената в буркан марината и прибавят листата салвия.
* Връзва се и прибира в хладилник за поне 2-3 часа.
* След това плика се прехвърля в тава за печене и поставя в студена фурна, като бавно се увеличават градусите; през 10 мин. по 20-30* увеличава, докато стигне на 180* . Пече се около час.
* Изважда се тавата от фурната и оставя 10 мин. да почине месото. 
* Срязва се плика, филетата  се прехвърлят в чиния/и за сервиране, а соса се отцежда в малка тенджерка или тиган.
* Прибавя се водата и кипва сместа за около 1-2 мин. Нишестето се размива с 1-2 лъжици вода и налива в соса при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти леко.  Поръсва се с пиперите и заливат парчетата месо при сервиране.


Пепа Стоева


35 коментара:

  1. Роси страхотна гостенка си имаш! Много хубаво си описала Пепчо! Не бих могла да го кажа по-добре. Напълно и изцяло заставам зад думите ти за нея - аз също, когато трябва да приготвя нещо, едно от първите места, които преглеждам за вдъхновение е нейният блог. Много често се случва неща, които по-принцип уж не се хапват вкъщи, по нейни рецепти да изчезват за отрицателно време :) Днешната рецепта без никакво съмнение влиза в кулинарния ми списък, защото свинското месо у нас е на висока почит. Поздрави мила и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно филе, невероятна гостенка! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Гостенката ти е уникален кулинар.И аз съм научила доста неща от блога и.Сега и тази рецепта ще запиша...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. О, имаш страхотен гост! Пепи е царицата на месцата, а напоследък стигам до извода, че и на консервирането :)
    Поздравления и за двете :)

    ОтговорИзтриване
  5. Я, каква симпатична компания! Пепи, Еликсир, много ми бе интересно и приятно да прочета тази публикация. Аз съм фенка и на двете ви, защото винаги има какво да науча от вашия начин и стил на готвене. Днешната рецепта определено ме заинтригува - когато става дума за месце, имам доверие на Пепчо:)) Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно представяне!Изключителна рецепта!
    Поздрави и за двете!

    ОтговорИзтриване
  7. Никой друг не може да ме изкуси да хапна месо, както Пепи! Възхищавам се на кулинарните и умения и енергията, която струй от нея!
    Божествена рецепта, Пепи!
    Поздрави и за домакинята и за гостенката!

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Аааа ами аз благодаря, мили дами за всички хубави думи, които сте изписали и поздравите. Това, което най-много ме радва е мисълта, че всеки е намерил за себе си по нещо вкусно от моите предложения.
    А когато е споделено с приятел, както е в случая със и при Роси сега, удоволствието е голямо :)

    Хубав и усмихнат ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  9. Тази рецепта е уникална, както всички останали на Пепи! Вчера чух от една приятелка за сок от нар, вече нямам търпение да го пробвам!
    Поздрави и на двете за чудесното гостуване!

    ОтговорИзтриване
  10. Много станаха еликсирите тук. И колкото повече, толкова по-хубаво. Браво и на двете ви. Сладурки такива!

    ОтговорИзтриване
  11. Еликсирче, страхотна гостенка си имаш днес!:-))) Рецептите на Пепи са уникални и нямат грешка. Предложението и е невероятно вкусно и майсторски приготвено.
    Искрени поздравления и за домакинята и за гостенката!
    Справили сте се перфектно!:-))
    Прегръдки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздрави и на гостенката и на домакинята, страхотна рецепта!!! И аз отивам да си намеря сок от нар :) Тази фантазия трябва да се изпробва!
    Поздрави и хубав ден и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпи момичета,много ви благодаря за ведрото настроение,с което ме зареждат думите ви!Радвам се,че споделяте моите адмирации към гостенката ми единодушно!
    Пепи,и тук ми се иска да ти поднеса думи на благодарност не само,че прие поканата и откликна с охота на нея въпреки,че си болничка!Благодаря и за възможността да общувам с теб както на кулинарна вълна,така и за семействата ни и за всичко онова,което ни вълнува.Тези контакти са ми много приятни,остава само да се видим и на живо!
    Филенцето,както ти писах още като ми го изпрати,е толкова изкусително с тази превъзходна карамелизация,че направо да ти се приплаче за него!
    А тези макове оцених колко са фотогенични наистина едва,когато ги зърнах при теб,наистина стоят красиво на снимката!Да си ги ползваш със здраве и спомен за мен!

    Приятен и слънчев ден на всички вас!:))

    ОтговорИзтриване
  14. Какво ми остава мили дами, освен пак да ви благодаря :)

    Приятно ми е, че ви познавам (някои и реално) и се радвам, че мога да споделям своето ходи с вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Каква невероятна комбинация от еликсири! Невероятна гостенка и домакиня, перфектно приготвено голямо парче месо...
    Благодаря за насладата, която ми дарихте, момичета!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесна рецепта!
    Страхотни сте!
    Поздравления и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  17. Перфектни казано, Еликсирче - "стожерът на всички кулинарни блогъри" - напълно се присъединявам към определението ти!! За мен Пепи е и безспорната кралица на месните ястия!!

    Поздравления и за двете ви, момичета - невероятно талантлив тандем сте и предложението е зашеметяващо неустоимо :)!!

    ОтговорИзтриване
  18. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсирче, чудесна гостенка, фантастично месце и прекрасни чинии!
    Прегръдки и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления и за двете! Страхотни сте!

    ОтговорИзтриване
  21. Супер!
    Гостенката ти е неповторима, факт е!
    Ама и теб си те бива доста, Еликсирче!
    Хубава работа сте свършили:)
    Месцето ще се пробва!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Мили момичета,радвам се,че сте съпричастни на нашето приятелство с Пепи!Много благодаря за вниманието и за всички ласкави слова-безкрайно трогателни са!

    Пожелавам ви уютна вечер и усмихнато утре,дами!:)

    ОтговорИзтриване
  23. Беше ми толкова приятно да видя гостенката, както и поредната изключителна канибалска рецепта! Поздравления за интересния избор на гост, както и за самата гостенка, която е доставила толкова много радост на стотици родни канибали.

    ОтговорИзтриване
  24. Аааа Роси, да знаеш, че имам специални пристрастия към тази ти гостенка - един от любимите ми кулинарни блогъри, мил и отзивчив човек и тайфун в кухнята :)) Виждам, че това е поредното от неустоимо вкусните й предложения.
    Сърдечен поздрав, заедно с прегръдка и за двете ви - да сте живи, здрави и все така чудесни!

    ОтговорИзтриване
  25. Тайфуна ви БЛАГОДАРИ! :)
    Дами, усмихвахте ми деня. Тъкмо се оплаквах, че през последните месеци организацията ми куца нещо...
    Искам да ви благодаря за доверието, което оказвате в канибалските :)) ми предложения и се доверявате на вкуса ми. А едно от най-добрите да бъде представено именно тук, при Роси, където винаги е много уютно и вкусно!

    Хубави почивни дни ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  26. Поздрави и на двете! При срещата на две прекрасни кулинарки се получава... кулинарен шедьовър.

    ОтговорИзтриване
  27. Бубе,Лети и Веси,благодаря,че се отбихте и ни поздравихте двете с Пепи!Напълно съм съгласна с вас-царица е на месните шедьоври!
    Пепи,карай пък малко без организация,отпусни душата, и ти си човек!

    Хубава вечер,момичета!

    ОтговорИзтриване
  28. И в блога на Пепи изказах своето възхищение от поредната вкусотия. Споменах,че това е моя фаворит- цяло печено парче месо. Прави са момичетата,че сте голям тандем двете с Пепи. Продължавайте все така,а ние няма да спираме да ви гостуваме. Страхотно е да си заобиколен от толкова емоционални и положителни хора,за което съм благодарна,че ви срещнах тук!
    Бъдете винаги толкова отзивчиви и добри приятели!
    Лека и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  29. Това месце изглежда неустоимо!
    Поздравления за интересната гостенка!
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  30. Нинче,винаги коментарите ти съдържат в сентенция точно онова,което бих споделила и аз,а именно,че е страхотно да имаш такива приятели!
    Благодаря на теб и Ели за милите думи!

    Сърдечен поздрав,момичета!

    ОтговорИзтриване
  31. Еликсирче,радвам се,че сме от една "порода" :)
    Ще е чудесно,ако някой ден се видим и в реалния живот. Но за всичко си има време и място.

    ОтговорИзтриване
  32. Oх ,обожавам макове!...........а месото.....хм .. на диета съм.....

    ОтговорИзтриване
  33. Нинче,с най-голямо удоволствие,мила!

    ОтговорИзтриване
  34. Гледам, че доста рецепти този месец съм пропуснала. Всичките са чудесни!
    А за Пепи и нейното майсторство няма какво да говорим - последното е безспорно!
    Поздравления за избора на гост :)

    ОтговорИзтриване
  35. Инче,мерсаж!
    Позагуби се тия дни,липсваше ми сред приятелите тук!Добре дошла отново!

    ОтговорИзтриване