20 януари 2012 г.

Блаженство по френски - Катето гостува на Кулинарен еликсир




Докато все още оформяхме детайлите по моето представяне при Катето и обменяхме кореспонденция,понеже вече се чувствахме доста близки, й казах без много официалности да се готви да ми дойде на гости и тя!
Не можех да пропусна възможността да я прикоткам тук в моето местенце,пък и ми е повече от симпатична :).
Като сложим  и факта,че е невероятно находчив и идеен кулинар и презентатор,какво повече може да ми трябва за подобно решение!
Съдейки по себе си колко съм тутната в такива случаи реших да я предизвестя по-отдалеко.
В действителност обаче тя толкова много се зарадва и ентусиазира,че вярна на своята неподражаема импулсивност ми написа:

"....гледай ти как няма да се спи тази нощ, ще готвя:):):) "

Представих си я в този миг - радостна,усмихната,пърхаща от суетене като малко дете, и разбрах колко важен и трогателен е този жест за нея!

Така че,без повече бавене бързам да ви представя моята изключителна гостенка,защото тя не само се е трудила старателно,снимала,писала и оформяла поста си,тя направо се е посветила на това гостуване! И на мен!

Специално за случая е подготвила едно много богато,изискано и изумително вкусно меню от френската кухня.
А за водещата снимка  тя написа:
"...специално сътворена за теб - рози и бонбонки :):) ! "


Не е ли прекрасна ?! :))
И толкова мила и даряваща внимание с пълни шепи!

Заповядайте и се насладете подобаващо на това френско великолепие,Канди го заслужава!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Роси е от хората, които още при първият контакт, дори и виртуален усещаш, че е различен, интересен, приятен и уникален човек. Не си спомням кой кого откри, но се радвам, че се случи! В последствие успяхме да се опознаем и мога да ви кажа, че тя е невероятна дама, красива, лъчезарна – тя е Еликсир! Има прекрасно семейство и съм щастлива, че вече смело мога да я нарека мой приятел!
Определено се изненадах много приятно, когато Роси ме покани да й гостувам! Подскочих до тавана от радост и запретнах ръкави посред нощите... добре, че се спрях, че нито снимките щяха да се получат, нито ястията.
На следващия ден падна едно мислене, едно суетене, „Кулинарен еликсир” е прекрасен блог, с имидж, със стил. Така се притесних да не оплескам нещо.
Да публикуваш рецепти в собственото си местенце е едно, но да отидеш на гости е друга работа...
Твърдо реших да заложа на френската кухня, отново.
Рецептите, които избрах са световноизвестни, но аз лично ги приготвям за първи път.
Искрено се надявам да ти допаднат, Роси, а и на вас също! 
Приготвих ги с голямо желание, старание и любов! В къщи са във възторг, сега с удоволствие ги споделям с вас:









Petite baguette française / Мини Френски багети



Продукти:

½  пакетче суха мая
1 ч.ч. топла, но не гореща вода 

2 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 с.л. захар
1 ч.л. 
сол

За намазване:

1 жълтък
1 с.л. вода

Приготвяне:

 

В купа изсипете  маята, захарта, солта и топлата вода. Покрийте с фолио и оставете за 10 минути. 
В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете в него маята. Замесете тесто.
 Преместете върху набрашнена повърхност. Месете, докато стане меко, около 10 минути. Добавете още брашно, ако е необходимо.  Поставете в чиста купа, покрийте и оставете да втаса на топло място докато се увеличи двойно (45 минути).
Сложете тестото върху набрашнена повърхност. Отново го намесете. Върнете го в купата и оставете за 30 минути, покрито с прозрачно фолио.  
Разделете тестото на четири парчета/ за големи багети/. Всяко парче разточете на кора и навийте на руло.  Поставете върху тава, застлана с хартия за печене. 
Покрийте с фолио и оставете да втасат, до увеличаване на обема - двойно.
 Намажете с  разбития жълтък с вода. Печете на 190 градуса  за 20 до 25 минути, до зачервяване.

 

 

 

 

 

 

 

 

Côtes de porc à la sauge / Свински котлет “САЖЕ”
 
Рецептата е от книгата „Време за готвене”



Продукти:

2 бр. (250 гр) свински котлета
2 домата
1 глава лук
5-6 маслини
1 лимон
1 скилидка чесън
2 стръка салвия (градински чай) 

50 мл зехтин
50 мл соев сос
1 с. л. мед
черен пипер
сол


Приготвяне:

 

Нацепете котлетите с върха на ножа по краищата, за да не се свият при пърженето.
Овкусете ги със сол, черен пипер и соев сос.
Налейте зехтина в тиган. Като загрее поставете котлетите. След като се запържат, прибавете към тях нарязаните маслини, пресования чесън и дръжките на салвията.
Извадете от тигана готовите котлети и в същата мазнина сложете лука, нарязан на полумесеци. След минута сложете и доматите, също на полумесеци.
Добавете накъсани листенца салвия и сока от половин лимон. Овкусете със соев сос, мед, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете, докато се карамелизира.
Поставете котлета в чиния и върху него изсипете готовите зеленчуци. Украсете с резени лимон.






Tarte tatin aux pommes / Ябълков тарт татен

 


Тарт  татен е един от най-популярните френски десерти.
Историята му датира от 19 век, когато дъщерята на известен хотелиер забравя на печката тиган с ябълки, захар и масло. Сеща се за тях едва когато вече били карамелизирани. Набързо замесила тесто и го сложила върху ябълките. Изпекла сладкиша и го сервирала  още топъл, обърнат върху чиния.
Отдавна този сладкиш е в плановете ми, но все му търсех достойна компания като основно, предястие и т.н. С една дума френско меню. А гостуването ми днес беше повече от повод,  за да го възпроизведа.  Доста рецепти разгледах , спрях се на тази, като направих ½ доза: http://whatareyoufeedingyourkidsthesedays.blogspot.com/2011/04/tarte-tatin.html

Продукти:

 За тестото:

80 гр краве масло
150 гр брашно
3 с.л. студена вода
2 щипки сол

За плънката:

3 средни ябълки
60 гр краве масло
150 гр пудра захар


Приготвяне:

Направете ронливо тесто от маслото, брашното, солта и водата. Замесете го с бързи движения на пръстите. Съберете го на топка и го приберете във прозрачно фолио в хладилник за 30 минути.
През това време обелете ябълките. Нарежете ги на 4 части.
Издълбайте семките.
В тава с диаметър 28 см намажете обилно с маслото.
Поръсете обилно с пудрата захар и наръсете с 1 с.л. вода.
Подредете ябълките една до друга и поставете  тавата на котлон  на среден огън за 15 минути, докато се карамелизира захарта.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
Извадете тестото от хладилника.
Разточете тестото на кръгла кора, малко по-голяма от тавата.
Разстелете тестото върху ябълките, а отстрани напъхайте към дъното.
С вилица или нож направете няколко дупки / разрези върху тестото, за да може да излиза парата при печенето.
Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути, до зачервяване.
Извадете и оставете за 5 минути да престои.
Обърнете върху табла, чиния или поднос.
Сервирайте сладкиша топъл,  в комбинация със сладолед или сметана.

И на финала ви пожелавам: много любов и щастие да има в сърцата ви, защото вие сте невероятни дами!

35 коментара:

  1. Чудесно меню Кенди!
    Точно това сирене ми е любимо, а с тази багета съм сигурна, че насладата е още по-голяма.
    За тарта Татин--един от любимите ми сладкиши, които правя целогодишно.Аз попаднах на него в едно БГ списание и там се запознах със същата история.Изключително вкусен е!
    Единствено месното ястие не съм и не бих опитала, но с удоволствие ще приготвя у дома да другите, които похапват месо.Като чета продуктите и начина на приготвяне съм сигурна, че ще бъде харесано.
    Роси, гостенката ти е наистина много креативна и отлична кулинарка!
    Поздрави за двете ви!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, имаш си много креативна и емоционална гостенка! Благодаря и на двете ви за приятните минути, които изкарах след вкусна храна и положителни дами!
    Хубав и творчески уикенд желая и на двете ви и още много такива зареждащи гостувания!

    ОтговорИзтриване
  3. Ехаа, страхотно представяне!
    Роси, Канди, поздравления и за двете ви! Много плодотворно е виртуалното ви гостуване една при друга.
    Напоследък започнах да се интересувам от френска кухня и ми беше много интересно да допълня познанията си.
    Поздрави и хубав ден и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Много сте ми мили и двете! Толкова хубаво е написала увода Роси в началато, а после Кенди така добре е развила историята, много ми допадна това гостуване, чак и аз се развълнувах :)) Чудесно ястие, Кенди!
    Поздрави и прегръдки и на двете:))))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, благодаря ти за поканата и великолепното представяне! А думите, които написа за мен, са прекрасни и много мили! А как сполучливо си ме описала, честно да ти кажа наистина съм си такава! Благодаря и на всички, които се присъединяват към гостуването!:) Пожелавам ви един прекрасен ден, изпълнен с много положителни емоции!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаааа, какво апетитно гостуване и точно като за петък - желание, повечко свободно време и кога видиш - уредили сме с е с такива апетитни котлети :)
    Страхотна гостенка отново, Роси, поздравления!
    Ама и кой може да откаже и да не се ентусиазира при такъв гостоприемен домакин?!!

    Поздрави сърдечни и на двете ви и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси , честита ти вкусна гостенка :)! Бях при нея току-що та прочетох менюто за днес :) и да ти кажа мноооого ми допадна ! Отбих се и тук да ви поздравя и пожелая още много вкусни и интересни рецепти !
    Прегръдки за двете ви и хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно меню-дори си изкарах тартата,за да си я приготвя.Много ви се радвам и на двечките-поздравявам ви!
      Хубав ден ви желая!

      Изтриване
  8. КАНДИ, уникално френско меню!
    Толкова ви се радвам и на двете за хубавите мигове, които сте имали покрай гостуването.
    Много ви харесвам и двечките и ви прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  9. Дами, изпаднах в кулинарна нирвана от това меню! Прекрасно ви се получава гостуването! Канди - просто нямам думи - със сигурност ще се опитам да приготвя френските багети тези дни! Роси - удоволствие е да те чете човек и като гост и като домакин! Прегръдки и на двете! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  10. Еликсирче, ти си чудесен човек и наистина не може да ти се откажпоканата!
    Но и Кнеди е прекрасна и толкова позитивна, че тандемът ви става перфектен!
    Изключително вкусно и стилно поднесено френско меню!
    А снимките и посланията са като за добри приятели!
    Радвам се и за двете ви и ви прегръщам!
    С пожелания за спокойни, почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Както винаги - красиво и вкусно! Няма как да е обратното, когато и домакина и госта са талантливи с усет за красивото! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси, поздравления за прекрасната ти гостенка! Кенди е изключително талантлива и работи с голямо въображение, за това и нейното кулинарно присъствие е винаги радост за сетивата!
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Роси ,Канди ,страхотни сте ,много Ви се радвам.Толкова настроение и красота на едно място,а като прибавим и вас двете се получава нещо изключително
    изискани рецепти и страхотна презентация,напълни ми душата и очите с наслада
    прегръдки милички и хубав ден и за двете ви

    ОтговорИзтриване
  14. Великолептно представяне на Канди! Браво и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Роска, избрала си си чудесна гостенка! Много увлекателна беше цялата публикация! Възхитена съм от идеите ви, и....от всичко! Продължавайте и двете все така! Прегръщам ви силно и ви желая много хармонични почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Впечатляващо меню...
    Невероятни дами сте и двете -
    прекрасни кулинари и естети, "мили и даряващи внимание с пълни шепи!"
    Чудесен тандем Роси -Катя,
    сърдечни поздрави и много чудесни моменти заедно.
    Благодаря за удоволствието, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Гостенката ти е сирнената царица на българските блогове :))
    Чудесни рецепти и много приятно гостуване :)

    ОтговорИзтриване
  18. Eеее аз отново ви казвам : Голям тандем сте. Великолепно меню! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Роси, аз вече благодарих на Кенди за насладата, но и тук ще кажа: невероятен кулинар, жена със стил, полагаща много труд, за да ни радва с невероятните си творения и идеи!
    Поздравявам те с избора ти за гост!
    Безкрайно уважавам и харесвам и двете ви!
    Прегръщам ви и ви благодаря за насладата в края на натоварения ми ден!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасна гостенка и страхотно меню!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря и на двете ви за насладата, която ми доставихте! Прекрасни гостенка и домакиня! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  22. Скъпи момичета,изчетох дума по дума всеки ваш коментар и да ви кажа,няма по-хубав финал на деня от толкова много топлота,която сте ни дарили на нас двете с Канди!
    Много ви се радвам и съм ви признателна и за високите оценки,и за хубавото настроение,което донесохте със себе си,за приятната компания тук,за подкрепата,за похвалите,за всичко!
    Тези мигове,когато чета отзивите ви са наградата от воденето на блога,на труда ни!
    Уверявам ви,че всяка една от вас би бил достоен гост тук в моето местенце и аз бих го посрещнала с удоволствие!
    Кате,нека и тук да кажа,че цялото меню буди респект,защото е една перфектна разходка във френската кулинария!Много харесвам такива рецепти,над които няма нужда да се суетиш и да им баеш с часове,а напротив,практично да приготвиш нещо наистина красиво,ухещо и вкусно!
    Бонбонките и розичките са страхотно мил жест,благдаря ти от сърце!
    Радвам се,че в твое лице открих още един приятел!

    Много хубава вечер и приятен уикенд на всички!

    ОтговорИзтриване
  23. Бонжур мадамс;)
    Прекрасно сте се намерили!
    Много изискана трапеза днес, ако можехте да ни я сервирате и на брега на Сена, нямаше да си тръгна , да знаете;)
    Прегръдки и на двечките!

    ОтговорИзтриване
  24. Роси ,Кенди -чудесни сте!И на двечките ви казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  25. Уау, какво меню! Как ще изчакам сега обяда въобще не ми е ясно :)

    ОтговорИзтриване
  26. Роси, гостенката ти прелива от прекрасни кулинарни идеи и страхотни умения!
    Канди, поздрави за прекрасното меню, ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  27. Чудесно меню! Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  28. Фантазия, менюто е разкош! Поздрави и на двечките:)

    ОтговорИзтриване
  29. Мъхче,Нели,Диди,Марияна,Яна и Евка,много ви благодаря,дами!

    ОтговорИзтриване
  30. И тук поздрави за чудесната гостенка и изисканите рецепти:) Беше удоволствие да прочета и попия всяка дума от публикацията:)

    ОтговорИзтриване
  31. Изумително меню, Candy!!!! Възхитена съм от подбора на рецептите ти и представянето им - страхотен екип сте с Еликсирчето!!! Всяка от вас е заредена с толкова положителна и ободряваща енергия, а в тандем двечките :) сте истински празник!!! Желая ви прекрасни кулинарни емоции и постижения, мили дами!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина,много се радвам,че когато намериш време успяваш да проследиш всичко до момента и да коментираш!Благодаря за похвалите ,за вниманието и пожеланията,много ми е драго да ги прочета!

      Изтриване