19 юли 2015 г.

магданозени кюфтета





Продукти:

3 големи връзки магданоз
1/2 връзка копър
200 гр. качествена гъста извара 
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1/2 п. ( 5 гр. ) бакпулвер
сол и черен пипер на вкус
1-2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
олио за пържене









Приготвяне:

Нарежете магданоза и копъра ( без дръжките) на ситно.
Сложете ги в купа и към тях добавете наситнените лук и чесън,сол и млян черен пипер.
Добавете 1/2 ч.ч. брашно и разбъкайте добре.
Следват яйцата и изварата, и хубаво омесвате всичко с ръка.
Ако сместа не е добре споена добавете още малко брашно.
Остатъка от брашното сложете в широк поднос и разстелете.
С мокри ръце оформяйте кюфтета от сместа и ги поставяйте върху набрашнения поднос.
Когато оформите всички кюфтета си измийте ръцете,подсушете ги и оваляйте всяко кюфте в брашното от подноса.Дооформете с ръце и приплескайте леко кюфтенцата.
Загрейте тесен съд с олио и пържете в маслена баня като обръщате кюфтенцата и от другата страна посредством две вилици.
Пържат се изключително бързо и  бухват леко,стават като малки магданозени топчици.
Готовите кюфтета отцедете на кухненска хартия.
Задължително ги поднесете  с млечно-чеснов сос,приготвен от смесени равни количества цедено и кисело мляко,малко пресован чесън,зехтин,копър и сол.





адаптирано по тази рецепта

5 коментара:

  1. Чудесни са, Роси! Тук на кюфтета е единственото място, където хапвам май и аз магданоза :)
    Поздрави, другарче мило и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги харесвам и аз, Роси! Чудни са !Не съм правила само с извара...обикновено смесвам кашкавал, сирене и извара.
    Много ми харесват снимките ти!
    Хубава и прохладна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни кюфтаци! Много ми харесват, Роска.

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, не оби1ам магданоз, но кюфтетата ти изглеждат чудно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Тези са ми в топ 3 на "to be done" рецептите!! :) Уникални

    ОтговорИзтриване